Klassencircus op school

Met het klassencircus op school wordt er een circusdag of circusweek neergezet die de kinderen nooit meer zullen vergeten! Als de spectaculaire show en de instructieworkshop hebben plaatsgevonden, bent u klaar om met de klas aan de slag te gaan. De kinderen zijn vaak ontzettend enthousiast en hebben een en al oor voor wat er gaat gebeuren. Het circus is namelijk geen dagelijkse kost en de toegankelijkheid van de acts maakt dat het voor hen een superleuke week gaat worden. Voor elk kind is namelijk tijdens het klassencircus wel een mooie rol weggelegd. Zo is er bijvoorbeeld de clownsact voor de kleuters en de acrobatenact voor de al wat oudere kinderen. De acts zijn zo geschreven dat het goed te doen is voor de leeftijd van kinderen aan wie de act toegeschreven is. Doordat de muziek in de klas afgespeeld kan worden kunnen de leerkrachten in de klas oefenen met de act, vandaar de naam klassencircus. Alle tafels kunnen aan de kant geschoven worden en er kan een mooie kring gemaakt worden. Op die manier heb je de ruimte om het project tot stand te laten komen. Het zitten in de kring geeft vaak ook een dimensie aan het hele gebeuren omdat dit met name voor de hogere klassen een minder vaak gebruikte manier van lesgeven is. Het klassencircus kan beginnen!

Elkaar leren kennen met klassencircus

Het leuke aan het klassencircus is dat kinderen elkaar leren kennen op een andere manier. Waar het ene kind misschien heel goed kan zijn in de vakken taal of rekenen, is het andere kind weer een kei in het optreden als artiest! Hoe mooi is het om kinderen zichzelf te zien overstijgen en trots te zijn op zichzelf. Ze versterken elkaars sterke eigenschappen en de ervaring leert dat kinderen het leuk vinden om met elkaar bezig te zijn in het klassencircus. Dit tezamen met de echte circuspiste en echt publiek maakt het natuurlijk helemaal leuk om zichzelf van hun beste kant te kunnen laten zien! Kinderen leren op deze circusschool van elkaar, ze leren om uit hun comfortzone te kruipen, en ze leren capaciteiten die niet alleen voor nu, maar ook voor later zeer goed van pas kunnen komen! Met de erkenning die de kinderen elkaar kunnen geven til je de klas op naar een hoger niveau van betrokkenheid en participatie.

Klassencircus lesstof

Op de website zijn onder het kopje downloads, links onderin op de pagina, de voorgeschreven acts te vinden. Hier kunt u tevens extra lesmaterialen vinden, die vrij te gebruiken zijn. Zo zijn er onder andere kleurplaten voor de kleinsten en staan er leuke woordzoekers of werkbladen voor uitnodigingen op. Ook kunt u hier de muziek vinden die tijdens de acts afgespeeld wordt. Het klassencircus beperkt zich met deze downloads niet alleen tot de act en de voorstelling, maar de hele lesstof kan bijvoorbeeld in aanloop naar de circusweek of circusdag al aangevuld worden met opdrachtjes die passen bij het thema circus.

Leerkrachten kunnen ervoor kiezen om samen met de kinderen mooie circuskleren te maken of misschien zijn er al verkleedkleren voor handen. Ook hierin bent u vrij om naar hartenlust te creëren en zelf een creatieve invulling te geven. Let er wel op dat de kleding gemakkelijk te dragen is tijdens de uit te voeren act. Voor inspiratie kan er naar de video op de homepage van schoolcircus gekeken worden.

Ook hierin kan een rol voor een creatieve ouder weggelegd zijn: wie kan er mooi schminken?

Kortom: het klassencircus is een ware belevenis!

Sylvia van Orden, DS. Jonkersschool, Lathum

In samenwerking met de school in ons dorp organiseerden wij een workshop onder leiding van Schoolcircus. Het werd een erg geslaagde ochtend. De kinderen vonden het geweldig allemaal een rol te spelen in een echt circus. Begin van de middag was er een heuse uitvoering waar de mama’s, papa’s, opa’s en oma’s en dorpsgenoten in de tot circus omgetoverde feesttent die tijdens de volksfeesten altijd in het dorp staat. Alle kinderen waren terecht trots op de door hun geleverde prestatie. Wij waren erg tevreden over de begeleiding door Schoolcircus. Professionals die erin slagen ieder kind te laten genieten van de beleving van het circus binnen zijn of haar persoonlijke mogelijkheden.

Sandra verdonck, De Horizon, Westmalle (België)

Het schoolcircus streek neer in De Horizon en toverde de hele school om in een circus. Elke leerling en leerkracht oefenden enthousiast en ijverig om op het einde van de dag een opvoering te houden.
Iedereen in het publiek was er unaniem over eens dat de opvoering prachtig was. Iedereen heeft hele dag genoten en plezier gehad.
Huub en zijn circusschoolcollega zorgden dat ieder kind in actie kwam met respect voor ieders kunnen en tempo.