Circus op school organiseren

Een circus op school organiseren behoort tot de leukste activiteiten die je op school gestalte kunt geven. Binnen het schoolteam wordt er meestal een vakgroep gevormd die zich bezig houd met het organiseren van het circus op school. Vaak wordt ook de organisatie overgedragen aan de ouderraad die deze taak voor de leerkrachten uit handen neemt. Wij van Schoolcircus hebben ons beroep ervan gemaakt om deze circusprojecten op professionele wijze te organiseren. Door middel van korte lijntjes met het schoolteam of de ouderraad geven we het circus op school vorm en behoeden we u voor alle valkuilen. Met onze jarenlange ervaring weten we wat werkt en hoe het thema circus zo optimaal mogelijk vorm te geven is.

Eigenaar en contactpersoon Huub Cooijmans heeft zelf de Pabo afgerond en met deze achtergrond is hij dus ook bekend met het reilen en zeilen in het basisonderwijs. Huub had altijd al een fascinatie voor circus en gedurende de Pabo trad Huub veelvuldig op met zijn eigen show in de weekenden. Na zijn afstuderen heeft hij er voor gekozen om zijn droom te volgen door circus en onderwijs te combineren, wat heeft geresulteerd in het circus op school organiseren onder de noemer Schoolcircus. Heeft u vragen over het circus op school organiseren neem dan geheel vrijblijvend contact op met Huub.

Circus is een heel dankbaar en veelzijdig thema en zorgt zonder uitzondering voor een ervaring die de kinderen nooit meer zullen vergeten.

 

Circus op school organiseren; waar zorgt Schoolcircus voor:

De leerkrachten en hulpouders krijgen een briefing.

Dit is een korte presentatie waarbij met alle leerkrachten en hulpouders de circusdag of circusweek wordt doorgenomen, zodat alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Schoolcircus verzorgt een openingsvoorstelling.

Voor de leerlingen begint het circusproject op school met een spetterende show door de circusartiest(en) van Schoolcircus. Deze show bestaat uit een combinatie van spectaculaire acts afgewisseld met veel interactie, waarbij de leerlingen volop worden betrokken. Na het zien van de voorstelling kunnen ze niet wachten om zelf aan de slag te gaan. Tijdens de show zitten de leerlingen op matten, stoelen en banken.

Begeleiding van de repetities door ervaren docent(en) van Schoolcircus.

In de basis worden alle circusacts in de eigen klas onder leiding van de eigen leerkracht en hulpouder ingestudeerd. Wees niet bang; alle circusacts staan op papier uitgelegd zodat iedere leerkracht, zonder enige circus technische ervaring, daar zelf mee uit de voeten kan. Eigen ideeën van leerkrachten en leerlingen zijn natuurlijk ook altijd welkom! Daarnaast komen de circusdocenten van Schoolcircus langs om het circus op school ook in de klas goed te organiseren. Ze helpen, regisseren en maken de acts ‘pisteklaar’.

Presentatie en begeleiding van de eindvoorstelling.

Uitgangspunt is dat we met alle leerlingen van de school een onvergetelijke eindvoorstelling maken. Elke groep treedt op met een eigen circusact van maximaal 4 minuten. Terwijl de ene groep optreedt gaat de volgende groep alvast klaar staan achter het decor. Op deze manier loopt de show lekker vlot. De eindvoorstelling wordt gepresenteerd door de spreekstalmeester van Schoolcircus die er tevens op toeziet dat alle acts op tijd klaar staan om op te treden. Elke act wordt ondersteund met bijpassende circusmuziek, zodat het een prachtig schouwspel wordt. Het begin van de show kan worden aangegrepen door bijvoorbeeld de schooldirecteur om een woord te richten tot de ouders. In overleg met u als school kan worden besloten dat de leerlingen na de eindvoorstelling met hun ouders mee naar huis kunnen of dat ze eerst nog even terug gaan naar de klas.

Circusmaterialen die nodig zijn voor alle acts.

Voorafgaand aan het project ontvangt de school een keuzelijst met circusacts. Op deze manier wordt er voor elke groep een passende circusact gekozen. Schoolcircus zorgt voor alle benodigde circusmaterialen, behalve gymmatten. De volgende circusacts zijn mogelijk: wilde dieren, clowns, sterke mannen & vrouwen, paardendressuur, lintendans, circus parachute, lange mat, hoepels, limbo, jongleren, Chinese show, goochelen, balanceren, mime clowns, touwtje springen en menselijke piramides.

Standaard decoratiepakket: zwart decor, circuspiste en geluidsinstallatie.

Ook is het mogelijk om het circusproject uit te breiden met het aanvullende circus decoratiepakket.

Lesideeën om zelf al eerder met het thema circus te beginnen.

Wanneer we het circus op school organiseren is het natuurlijk leuk om al eerder met het thema circus bezig te gaan in de klas. Dat kan; op deze website kunt u lesideeën downloaden voor onder-, midden- en bovenbouw. Voor vrijwel alle vakgebieden zijn er lessen in het thema circus.

 

Circus op school organiseren; wat dient de school zelf te doen:

Het doorlezen van het draaiboek.

Dit draaiboek met aanvullende informatie ontvangt u van ons per e-mail.

Het ondertekenen van de offerte.

De offerte dient getekend en teruggestuurd te worden.

De keuzelijst met circusacts invullen.

Elke klas kiest een eigen circusact. Vul op basis hiervan de keuzelijst in en stuur deze terug.

Zorg dragen voor een locatie.

Tijdens het circus op school organiseren is de locatie voor de openings- en eindvoorstelling belangrijk. Bij mooi weer kan het buiten plaatsvinden, maar een binnen locatie dient altijd voorhanden te zijn.

Regelen van hulpouders.

Wij adviseren één hulpouder per klas voor het instuderen van de acts, twee hulpouders voor het opbouwen/afbouwen en eventueel nog een aantal hulpouders voor het schminken.

Kleding en kostuums.

Elke klas kan alvast bedanken wat ze gaan aantrekken tijdens hun optreden. Schoolcircus heeft geen kostuums en of schmink. Hier dient de school zelf voor te zorgen.

Uitnodigen van de ouders.

Ouders en andere belangstellenden kunnen worden uitgenodigd voor de eindvoorstelling van de leerlingen.

Desgewenst al eerder beginnen met het thema circus.

Schoolcircus beschikt over lesmateriaal.

Instructiekaarten en de 10 gouden regels.

Elke leerkracht kan de instructiekaart van zijn of haar act met daarbij de 10 gouden regels downloaden via de website. Het doorlezen hiervan is belangrijk.

 

Mochten er vragen zijn dan kunt u te allen tijde contact met ons opnemen.

We gaan er een onvergetelijke dag van maken!

Sylvia van Orden, DS. Jonkersschool, Lathum

In samenwerking met de school in ons dorp organiseerden wij een workshop onder leiding van Schoolcircus. Het werd een erg geslaagde ochtend. De kinderen vonden het geweldig allemaal een rol te spelen in een echt circus. Begin van de middag was er een heuse uitvoering waar de mama’s, papa’s, opa’s en oma’s en dorpsgenoten in de tot circus omgetoverde feesttent die tijdens de volksfeesten altijd in het dorp staat. Alle kinderen waren terecht trots op de door hun geleverde prestatie. Wij waren erg tevreden over de begeleiding door Schoolcircus. Professionals die erin slagen ieder kind te laten genieten van de beleving van het circus binnen zijn of haar persoonlijke mogelijkheden.

Sandra verdonck, De Horizon, Westmalle (België)

Het schoolcircus streek neer in De Horizon en toverde de hele school om in een circus. Elke leerling en leerkracht oefenden enthousiast en ijverig om op het einde van de dag een opvoering te houden.
Iedereen in het publiek was er unaniem over eens dat de opvoering prachtig was. Iedereen heeft hele dag genoten en plezier gehad.
Huub en zijn circusschoolcollega zorgden dat ieder kind in actie kwam met respect voor ieders kunnen en tempo.